Történet

A rendkívül nagy hagyományokra visszatekintő soproni női kosárlabda sport alapjait a Soproni Vasutas SE rakta le. 1997-ben indítottuk útjára utánpótlás programunkat. A Soproni Darazsak Ifjúsági és Sport Egyesület 2003. szeptember 1-én jött létre, 2012-ben pedig, a kizárólag leány utánpótlással foglalkozó kosárlabda műhelyek közül elsőként kaptuk meg az MKOSZ (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) akadémiai minősítését. 2020. januárjában újabb mérföldkőhöz érkezett utánpótlás képzésünk! A lenyűgöző fejlődés elismeréseként a sikeres akkreditációs folyamatot követően Államilag Elismert Sportakadémia keretei között folytatódhatott tovább a 23 évvel korábban megkezdett munka.

Soproni Darazsak Ifjúsági és Sport Egyesület
Alapító: Török Zoltán
Székhely: 9400 Sopron Lackner K. u. 48.
Adószám: 18974823-1-08
Nyilvántartási szám: 2413
Bejegyzés ideje: 2003. november 14.

Darazsak Sportakadémia Kft.
Székhely: 9400 Sopron, Lackner Kristóf utca 48.
Adószám: 27282719-2-08
Ügyvezető igazgató: Molnár Balázs
Szakmai igazgató: Czukorné Hollós Anna
Sportigazgató: Török Zoltán

Iskolák, ahol együttműködési megállapodás alapján előkészítő csoportokat működtetünk:

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola
Deák Téri Általános Iskola
Gárdonyi Géza Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola
Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola
Lackner Kristóf Általános

Utánpótlásunk múltja, jelene

Kosárlabda szakosztályunk hosszú évekig küzdött az utánpótlás szinte teljes hiányával. Felnőtt csapatunk keretében csak elvétve találhattunk soproni nevelésű játékost. Ezen feltétlenül változtatni kellett, hiszen legsikeresebben helyi kötődésű játékosokból lehet építkezni. A sportág rendkívüli népszerűsége Sopronban adott volt, szervezésünk során örömmel tapasztaltuk a szülők és gyerekek őszinte lelkesedését.

Az utánpótlásunk bázisának komoly szinten történő kialakítása 1997. májusában kezdődött 30 gyerekkel. Azóta utánpótlásunk létszáma jelentősen megemelkedett. Jelenleg 350 feletti a „kiskosarasaink” száma. A soproni iskolákkal kialakított jó kapcsolatainknak köszönhetően biztosított az optimális képzés. Együttműködési megállapodásokat kötöttünk az iskolákkal, melyek értelmében maximális segítséget kapunk az intézmények vezetőitől, tanáraitól. A középiskolákba járó felnőtt csapatban edző, játszó játékosainknak lehetősége a következő: magántanulói státusz, „fél” magántanulói státusz, speciális tanrend.

2020-ban a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Kar ünnepélyes diplomaosztó ünnepségének alkalmából mindkét fél számára előnyös együttműködési megállapodást írtunk alá. Az együttműködésnek több fontos pillére van, mely biztosítja egymás szakmai tapasztalatainak, kapcsolatrendszerének és szellemi kapacitásának a kölcsönös kiaknázását. Egyik területe a sport kutatás és fejlesztés. Ennek keretében a Soproni Egyetem magasan képzett munkatársainak irányításával zajlik majd az akadémián végzett kosárlabda irányultságú felmérésekből származó adathalmaz feldolgozása, vizsgálata. A tudományos munka kiterjed sport analitikára, kutatásra és képzésre is. A megállapodás értelmében az Amatőr Női NB1-ben szereplő Sportdarázs csapatunk átköltözik az egyetemre, és az edzések mellett a mérkőzéseire is a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban kerül sor. Természetesen az oktatás és annak fejlesztése sem maradhat ki a sorból. Akadémiánk kosarasainak megnyílik az út, hogy egyéni tanrend mellett végezhessék tanulmányaikat a Soproni Egyetem karain.

Utánpótlás nevelő rendszerünk a piramis elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy 3-400 gyerekkel foglalkozunk az általános iskola első osztályától a középiskola – illetve gimnázium – 12. osztályáig.

Tehetség csoport

2010/2011-es szezonban elindítottunk egy tehetséggondozó programot, ahol a 12 korosztályos válogatott tehetségünket, kiemelten, heti plusz 5 egyéni képző edzéssel készítjük fel a nemzetközi szintre. A munkát szakmailag Hollós Anna irányítja és technika képző, kondicionáló edző, fizikoterapeuta foglalkozik egyénre szabottan a 14-18 éves játékosokkal!

Technikai feltételek

A versenyző csoportok kosárlabda edzéseire, mérkőzéseire a Novomatic Aréna termeit használjuk, ahol 2016 óta már három kosárlabda terem áll rendelkezésünkre, az egyik közülük az Sportakadémiai Oktatóközpont. A kondicionális képzéseket a Novomatic Aréna konditermében tartjuk. A sérültek rehabilitációja, illetve a gyógytorna az Aréna alagsorában lévő helyiségekben történik. Gyógyúszás a Lővér uszodában, rövid távú futások a Hunyadi János Általános Iskola 200 méteres műanyag borítású futópályáján zajlanak. A hosszabb távú futások a Lővérek erdei tornapályáin vannak.

A kosárlabdaedzéseken minden játékosnak bőr labdája van, rendelkezünk megfelelő mennyiségű nehezített kosárlabdával, bójákkal, létrákkal, műanyag gátakkal, egyensúlyozó párnákkal, szerekkel, labdavezető szemüvegekkel.

Előkészítő csoportjaink az adott iskolákban edzenek, több helyen a napközis időszakban, vagy közvetlenül annak végeztével, ezzel segítve a szülőket.


A WBASKET HÍREI
2023. X. Champions Cup, Mozaikok
Karácsony-váró Darazsainkkal, 2023.
iratkozzon fel csatornánkra

SportDarázs

Ovikosár

Gyere kosarazni!

Galéria

Fan Shop

Sporttáplálkozás

partnerek