Tartalékosan is megugrották az akadályokat

Tartalékosan is megugrották az akadályokat

 2019.08.27

Nehéz Európa-bajnokság elé nézett az erősen tartalékos U20-as magyar válogatott, de felnőtt csapatunk vezetőedzője, Gáspár Dávid masszív csapatot épített, és a lányok sem ijedtek meg a feladattól. Ennek eredménye egy elismerésre méltó nyolcadik helyezés lett. Saját nevelésű játékosaink közül, Czukor Dalma egészen kiváló teljesítménnyel, és gólkirálynői címmel hívta fel magára a figyelmet, de a sérülése után a nemzeti csapatba visszatérő Szeli Kitti is hasznos játékot mutatott. Velük tekintettünk vissza a kontinensviadalra, és kicsit azon is túl.

Sok hiányzóval vágtatok neki a tornának. Ennek tükrében, milyen célt tűztetek ki magatok elé?

Cz. Dalma: Öt játékos is hiányzott a keretből, de megcéloztuk a legjobb nyolc közé jutást, mely reálisnak tűnt. Sőt, titkon, a lányokkal reménykedtünk a legjobb négyben is. Talán, ha a csoportmérkőzések során sikerült volna legyőzni a belgákat, és ezáltal elkerüljük a franciákat a negyeddöntőben, akkor ott is végezhettünk volna. Azonban így is elégedettek lehetünk az eredménnyel, kiadtuk magunkból a maximumot.

A csoportban két magabiztos győzelem mellett a már említett, belgák elleni mérkőzésen is közel álltatok a bravúrhoz. Kellő önbizalmat adott ez a társaságnak?

Cz. Dalma: A belgák nagyon erős csapattal rendelkeznek, előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartották őket. Jól kezdtünk ellenük, végig tartottuk velük a lépést, és végül csak hat ponttal bizonyultak jobbnak, mely még most is hihetetlennek tűnik.

Jó pozícióba kerültetek ezzel a vereséggel is, és a mutatott játék alapján a 16 között mindenki magabiztos győzelmet várt Portugália ellen. Ti is így voltatok ezzel?

Sz. Kitti: Nem féltünk tőlük, és különösebb nyomást sem éreztünk magunkon. Alaposan felkészültünk belőlük, és jó játékkal hoztuk az értékes győzelmet.

A következő ellenfél, Franciaország egy másik szintet képviselt?

Sz. Kitti: Egyértelműen. Teljesen más tempót diktáltak, mint a mezőny többi tagja, nagy darabok, erőszakosak voltak, és elképesztő erővel rendelkeztek.

Cz. Dalma: Fizikálisan brutálisak voltak. Négy emberük kizárt, az ötödik pedig a büntetőről belépve leszedte a lepattanót. Esélyünk sem volt mellettük, lepattantunk róluk. Hiába volt szoros az eleje, utána nem adtak esélyt.

Jól indult a spanyolok elleni mérkőzésetek is, már az 5-8. helyért.

Cz. Dalma: Igen, aztán kiütközött a kemény sorozat okozta fáradtság. A harmadik negyed után már semmi sem jött össze, nekik meg minden bejött.

Sz. Kitti: Még bennünk volt a franciák elleni nagy arányú vereség is, melyhez hozzájött, hogy ez már a hatodik mérkőzésünk volt.
A lengyelek ellen tovább fogyott az erő?

Cz. Dalma: Igen. Akartuk nagyon a győzelmet, de már a torna végét is vártuk. Minden erőnk elszállt.

Összességében hogy értékelitek az EB-t?

Sz. Kitti: A felkészülés során sok volt a hiba a játékunk terén, emiatt kicsit tartottunk az EB-től, de végül a kellő időben összeállt minden. Örülök az elért eredménynek!

Mi volt a fő erényetek?

Cz. Dalma: Egyrészt a csapat-egység, ahogy küzdöttünk egymásért, másrészt, hogy gyorsan mentünk át pontos védekezésből támadásba. A végén pont ez hiányzott, elfogyott az erő, és ezzel együtt a gyorsindításokat sem tudtuk a kellő hatékonysággal alkalmazni.

Dalma, neked különösen jól sikerült a torna. A legjobb dobóátlaggal zártál, de más mutatókban is az élmezőnybe tartoztál.

Cz. Dalma: Már régóta vártam egy ilyen teljesítményt magamtól. Kijött a sok munka, amit az elmúlt években és most nyáron a felkészülés során beletettem.

Ezzel végleg el is köszöntetek az utánpótlás korosztálytól. Legkedvesebb válogatott emlékek?

Sz. Kitti: Nekem minden ilyen válogatott összetartás sokat adott. A pályán sokszor ellenfelekként találkoztunk, de a nemzeti csapatban mindig jó közösséget alkottunk.

Cz. Dalma: Hét éve voltam először a válogatott tagja, amikor Szlovéniában szerepeltünk. Azóta képviselhetem a magyar színeket. Kettős érzés kavarog most bennem. Örülök, hogy így alakult ez a hosszú időszak, valahol jó is, hogy véget ért, de biztos furcsa is lesz jövő nyáron, hogy nem fogunk utánpótlás EB-re készülni. Az biztos, hogy azok az emlékek, és barátságok, melyek a válogatott összetartások során születtek, egy életre elkísérnek.

Forrás: fiba.com

Rövid pihenő után máris belevetettétek magatokat a kemény alapozásba itthon. Pontosabban, Dalma, te nem egészen, hiszen sérülés miatt még hetekig külön munkára kényszerültél. Mi történt veled?

Cz. Dalma: A válogatott felkészülés elején kezdett el fájni a térdem, és megállapították, hogy ugrótérd alakult ki nálam. Lézeres és ultrahangos kezelés mellett délelőtt rehabilitációs munkát végeztem, és csak esténként edzettem együtt a csapattal. Így utaztam ki az EB-re, ahol erősödtek a fájdalmak, és csak fájdalom-csillapító szedésével tudtam pályára lépni. Sopronba visszatérve a vizsgálatok után az a döntés született, hogy 4-5 hétig rehabilitációs munkát kell végeznem. Bízom benne, hogy utána csatlakozni tudok a többiekhez.

Kitta, Te több fronton is helyt állsz.

Sz. Kitti: Igen, most éppen a kicsik edzéséről jövök. Mellette én is edzek, készülök a szezonra, és az irodában is dolgozom az Akadémián. Visszatért minden a megszokott kerékvágásba.

Céljaitok?

Sz. Kitti: Jó lenne megnyerni a Sportdarázzsal az Amatőr NB1 Piros Csoportját, és jövőre a Sopron Basket ellen nyitni a szezont (nevetés – szerk. megj.).

Cz. Dalma: A többi fiatallal együtt szeretnék én is tovább fejlődni, és a legtöbbet kihozni a szezonból. Azt gondolom ez a fiatal keret is szép eredményre hivatott itthon, és az Euroligában is igyekszünk szépen szerepelni.


A WBASKET HÍREI
Így toboroztunk a Német Nemzetiségi Általános Iskolában
Évnyitó (2021/2022)
iratkozzon fel csatornánkra

SportDarázs

Ovikosár

Gyere kosarazni!

Galéria

Fan Shop

Sporttáplálkozás

partnerek

%d bloggers like this: